Nezaradené

10 omylov pri umývaní auta

Posted On november 20, 2016 at 8:36 pm by / No Comments

Pravidelnú umývanie a starostlivosť vyžaduje nielen ľudské telo, ale aj vozidlo. Či už je to pravidelné čistenie klimatizácie, vysávanie a tepovanie interiéru alebo umývanie. Tento článok venujeme 10 najčastejším chybám, ktorých sa motoristi dopúšťajú.

  • Špongia

Nie je špongia ako špongia a tá kuchynská sa na auto hodí rovnako ako drôtenka. I keď sa môže zdať jemná, ohmatajte si mikrovláknovú handru alebo špeciálnu rukavicu na umývanie auta. Už na prvý omak bude jasné, že je oproti nim je kuchynská špongia tvrdá a drsná. Preto ruky preč od lacných náhrad z Vašej kuchyne.

  • Voda

Vodou nikdy nešetrite. Na začiatku je potrebné auto dôkladne opláchnuť od hrubých nečistôt, vyhýbajte sa však príliš silnému prúdu vody. Priveľký tlak môže spolu s prachom a nečistotami lak poškodiť. Zvoľte radšej stredný alebo mierny prúd a týka sa to wapky aj záhradnej hadice.

Pokiaľ nemáte hadicu, osvedčeným spôsobom je používanie dvoch vedier. V jednom by mala byť čistá voda, v ktorej oplachujete špongiu alebo rukavicu od hrubých nečistôt. V druhom je voda so saponátom, ktorá navyše zbaví špongiu alebo rukavicu jemných čiastočiek.

  • Saponát

Dúfame, že časy, keď sa na autá používali klasické kuchynské saponáty, sa definitívne skončili. Špeciálna autokozmetika možno stojí viac, je však potrebné uvedomiť si, že mnohé saponáty sú agresívnejšie a môžu nenávratne poškodiť lak. A pokiaľ bolo auto navoskované, bezpečne odstránia aj ten.

Rovnaký princíp platí pri čistení diskov a odstraňovaní zvyškov hmyzu. Prostriedok na čistenie rúr síce disk vyčistí od prachu z bŕzd či korózie, môže však po čase hliník rozleptať. A zhodnotiť investíciu do špeciálneho čističa diskov aj jeho použitím na odstránenie zvyškov hmyzu z prednej časti auta síce môže vyzerať ako dobrý nápad, no môže vážne poškodiť lak a kryty svetlometov.

  • Automatická umyváreň

Rozhodne nemienime nikoho odrádzať od automatickej umyvárne, nakoľko ide o veľmi rýchly a pohodlný spôsob vyčistenia auta. Chceme však poukázať na riziká, ktoré so sebou prinášajú.

V prvom rade je tu riziko poškodenia laku, predovšetkým vtedy, ak je vozidlo priveľmi znečistené. Ani predumytie nemusí odstrániť prach a hrubšie nečistoty, ktoré v kombinácii s kefami fungujú ako spoľahlivý brúsny papier. Navyše pri častom využívaní služieb automatických umyvární možno na slnku zbadať na laku stopy po kefách. Upozorňujeme však, že mnohé z uvedeného závisí aj od toho, ako sa prevádzkovateľ stará o čistotu a najmä o kvalitu materiálu na kefách.

Vo všeobecnosti platí, že ručné umývanie je nenahraditeľné. Vie stroj v ktorom mieste pritlačiť, kde prejsť lak čistiacim prostriedkom ešte raz a pod.?

  • Postup umývania

Niektorí motoristi si nerobia ťažkú hlavu so spôsobom umývania auta a čistia raz hore, raz dolu. Ak máte k svojmu povozu aspoň ako-taký vzťah, nerobte to. Spodné časti, ako nárazník, blatníky a prahy sú vždy najviac znečistené, preto musia prísť na rad až na KONIEC. Pracujte systematicky: začnite strechou a postupne sa prepracúvajte nižšie. Inými slovami: umývať auto pohybmi zhora nadol je to najhoršie, čo môžete urobiť. Najčastejšie dochádza k tejto chybe pri dverách, ktoré priam zvádzajú k zvislým pohybom od okna dolu k prahom. Nerobte to. Umývajte ich vodorovnými pohybmi a nešetrite vodou.

  • Vysušenie kvapiek

Generácia mužov, ktorá ešte zažila povinnú vojenskú službu, dnes už s úsmevom spomína na niektoré „zlaté pravidlá“ prežitia. Jedno z nich hovorilo: čo je mokré, to je čisté. V prípade áut to rozhodne neplatí. Voda obsahuje chlór a rôzne minerály, čo po zaschnutí dokazujú nepekné stopy po kvapkách. Nespoliehajte sa na „samosušenie“ na slnku, ale použite handru z mäkkého mikrovlákna na zotretie prebytočnej vody a vysušenie.

Mnohí motoristi sa po umytí tešia z lesknúcej sa karosérie. Umytím a usušením auta by sa to však nemalo skončiť. Posledným dôležitým krokom je navoskovanie. Vosk nie je len estetickou záležitosťou, po ktorej sa auto ligoce ako diamant. Slúži na vytvorenie dodatočnej ochrannej vrstvy. Voskovanie nie je jednoduchá záležitosť, preto odporúčame vopred sa informovať u odborníka alebo požiadať o pomoc internetový vyhľadávač. Dôležitý je nielen výber vhodného vosku, ale aj spôsob jeho aplikácie. Nepodceňujte vosk ani postup práce a auto vám za to „ruky-nohy vybozkáva“.

  • V zime zbytočnosť?

Pravidelné čistenie auta je celoročná záležitosť a zima nie je výnimkou. Hoci natrafiť na slnečný alebo aspoň suchý deň nie je jednoduché, práve najstudenšie obdobie roka dáva karosérii auta najviac zabrať. Okrem prachu a blata totiž na cesty pribúdajú aj agresívne posypové materiály. Mimoriadnu pozornosť je potrebné venovať odstraňovaniu namrznutého snehu, nakoľko nešetrný postup môže výrazne poškodiť lak. V zime nezabúdajte na pravidelne očistenie auta od soli, ktorá je najväčším nepriateľom laku auta.

Rovnako ako nábytok a koberce v obývačke aj ich automobilová verzia si aspoň z času na čas pýta vysávač a tepovač, aby sa zbavili prachu, zvieracích chlpov a pozostatkov z drobných nehôd pri konzumácii potravín a nápojov. Napríklad, rôzne sladené malinovky sa môžu pri dlhodobej ignorácii čistenia natoľko sa „zažrať“ do tkaniny, že ju pri čistení poškodia. Ideálnym pomocníkom sú návleky, ktoré je možné jednoducho hodiť do práčky. Šetria nielen pôvodné poťahy, ale aj peniaze za nie práve lacné tepovanie. Na druhej strane nijako vábivo nevyzerajú, preto odporúčame v aute obmedziť konzumovanie jedál a sladkých nápojov.

Ošetrenie vyžadujú aj plasty a kožu a odporúčame používať špeciálne prípravky. Krém na topánky alebo na ruky síce môžu na prvý pohľad splniť účel, v konečnom dôsledku však môžu materiál poškodiť. To, čo chráni a hydratuje ľudskú pokožku, nemusí byť automaticky vhodné na ošetrenie interiéru auta.6 fotografií v ga

  • Čistenie motora

Automobilovým laikom rozhodne neodporúčame čistenie motorového priestoru. Kým kedysi mohla voda vniknúť do rozdeľovača, ktorý stačilo vysušiť a nanovo nastaviť predzápal, v moderných autách by ste z linky vôbec nemuseli odísť. Priveľmi silný prúd vody môže zasiahnuť citlivú elektroniku a ako je všeobecne známe, bez nej vám zostanú len oči pre plač a odťahová služba. Pokiaľ nepoznáte konštrukciu súčasných motorov a nemáte v ich čistení prax, radšej oslovte odborníka.

Ak sa Vám článok páčil podporte ho ZDIEĽANÍM na Facebooku

Váš tím KUBOOO

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *